4 dezelfde banden. Is dat verplicht?

trillend stuur
Een trillend stuur! Wat is de oorzaak?
16 juni 2018
Autobanden
Autobanden: Wat bepaalt of een autoband goed of slecht is?
16 augustus 2018
Laat alles zien

4 dezelfde banden. Is dat verplicht?

dezelfde banden

Dezelfde banden. Is dat verplicht? De banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van een wagen, dat is zeker. Ze vormen letterlijk én figuurlijk de basis van het voertuig en het is dan ook de moeite waard om er genoeg aandacht aan te besteden. Vaak vergeten mensen echter regelmatig onderhoud of controle te doen, waardoor zowel de kwaliteit als de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de banden negatief beïnvloed worden.

Een van de vragen die de kop opsteken bij het laten controleren van je wagen is: moeten alle 4 de banden identiek zijn? Is het Oké als ik verschillende banden gebruik op één wagen? Het antwoord is eenvoudig: je banden moeten aan de voor en achterzijde verplicht hetzelfde zijn op een voertuig. Daarbij moeten ze ook gelijk afgeslepen zijn, met een maximaal verschil van 3 millimeter.

Vier dezelfde banden – waarom?

Natuurlijk bestaat die regel niet zomaar. Logischerwijs is met vier dezelfde banden rijden veel veiliger dan aan elke as een ander type te hebben. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Een overzicht:

– Stabiliteit

Eerst en vooral is het belangrijk dat de wagen stabiel blijft, en als hij over verschillende banden beschikt is dat nogal moeilijk. Zelfs als de diameter van die vier banden gelijk is kunnen er toch problemen ontstaan met het evenwicht en de stabiliteit door bijvoorbeeld het verschil in materiaal of hardheid.

– Comfort

Daarbij rijdt een wagen die over vier dezelfde banden beschikt gewoon comfortabeler. Kies je ervoor om banden te combineren, dan zal het aanvoelen alsof er een hobbel in de weg zit. Vooral als je lange ritten voor de boeg hebt is het dus belangrijk dezelfde banden te kiezen.

– Levensduur van de wagen

Ten slotte draagt het gebruik van vier dezelfde banden gewoon bij aan de levensduur van de wagen. Juist door het gebrek aan stabiliteit zal de chassis van de auto bij gebruik van verschillende banden sneller verslijten. En dat kan je op de lange termijn duur komen te staan!

Kies voor vier dezelfde banden voor veiligheid en comfort!

Wil je veiliger, aangenamer en langer kunnen rijden? Kies dan voor vier dezelfde banden en doe jezelf én je wagen een plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *