All season banden wat zijn dat?

optimale bandenspanning
Belang van goede bandenspanning
19 maart 2018
Uitlijnen of uitbalanceren
Uitlijnen of uitbalanceren
16 mei 2018
Laat alles zien

All season banden wat zijn dat?

all season banden

Wat zijn all season banden?

Simpel gezegd is een all season band een zomer- en winterband in één. Zomerbanden geven je voordeel tijdens warme en droge autoritten, waar de winterbanden het goed doen onder koude, natte omstandigheden, inclusief ijzel en sneeuw. Natuurlijk kan je niet één soort band hebben om de eigenschappen van zomer- en winterbanden perfect na te bootsen, maar aangezien Nederland over het algemeen zachte zomers en winters heeft, zijn all season banden zeker het overwegen waard. De all season banden zijn te herkennen aan een A/S (all season) codering, waarbij vaak ook nog een symbool wordt toegevoegd, zoals een regendruppel. In sommige gevallen wordt de band gecodeerd met M+S. (modder+sneeuw) Wanneer hier een symbool van een sneeuwvlokje aan wordt toegevoegd weet je dat ook deze band geschikt is voor winterse omstandigheden. De banden moeten voorzien zijn van de juiste codering wanneer winterbanden verplicht zijn.

De eigenschappen

Het profiel van de all season is een combinatie van de zomer- en winterband. Daarnaast heeft het rubber ook het beste van beide werelden. Net als de winterband blijft ook de all season zacht onder koude omstandigheden. Tegelijkertijd blijft het rubber van de all season band ook hard tijdens de warme dagen net als de zomerband wat zorgt voor optimale grip.

De voordelen

De all season heeft dus aardig wat voordelen. Zo hoef je niet twee keer per jaar je banden te verwisselen om je auto klaar te stomen voor het komende seizoen. Dit bespaart natuurlijk kosten, want je hebt maar één bandenset nodig. Bovendien is het beter om een all season band te gebruiken in de winter, dan je zomerbanden onder je auto te laten zitten.

De nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan all seasons. Ondanks het feit dat ze eigenschappen hebben die je de winter door kunnen helpen, presteert een echte winterband natuurlijk beter in de koudere maanden. Al helemaal onder extremere omstandigheden. Wel moet er bij gezegd worden dat een goede all season altijd nog beter is dan een slechte winterband.
In de zomer heb je als nadeel dat all season banden sneller slijten dan zomerbanden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *