Aquaplaning, dit is het en dit kun je er tegen doen

Nieuwe auto kopen
Nieuwe auto kopen? Check eerst deze dingen even!
10 september 2020
Zelf repareren
Zelf repareren? Ontwaak de automonteur in jou!
24 september 2020
Laat alles zien

Aquaplaning, dit is het en dit kun je er tegen doen

Aquaplaning

Pas op met nat weer

Op een heerlijke, droge zomerdag zal het je niet snel gebeuren. Maar zeker als het een tijd niet geregend heeft en de grond droog is, kan het zomaar gebeuren: aquaplaning. Wat is het en hoe voorkom je het? Wij geven je graag een aantal praktische tips!

Hoe ontstaat aquaplaning

Aquaplaning is het met je auto grip verliezen op nat wegdek. Laten we beginnen met hoe het ontstaat. In de zomer regent het vaak een lange tijd niet. Allerlei bangmakende berichten over watertekort en dat iedereen rustig aan moet doen met zwembaden en het sproeien van de tuin. Plots komt er een enorme regenbui opzetten, vaak gepaard met onweer. Dát is zomer. En omdat de grond droog is laat het weinig water door. Er ontstaat een nat en spiegelglad wegdek waar je gemakkelijk over kunt uitglijden als je er niet op voorbereid bent en niet weet wat je moet doen.

Kijk naar je stuurwerk

Allereerst voorkom je aquaplaning door tijdens de regenbui geen plotse stuurbewegingen te maken. Maar te krampachtig sturen uit angst voor glijden is ook niet handig. Probeer rustig te rijden, en alles wat je doet iets eerder te doen dan normaal. Zo voorkom je ook dat je te laat remt wanneer je voorganger moet remmen. Rem niet te hard maar pompend zodat je de grip niet verliest op het wegdek. Dit alles klinkt zo opgeschreven misschien wel makkelijk, grappig of juist onbegrijpelijk. Leer het in praktijk te brengen met een slipcursus. Tijdens zo’n cursus wordt de baan glad gemaakt en leer je van een instructeur precies wat je moet doen als de auto gaat slippen en hoe het komt dat een auto dat doet. Je leert de controle te krijgen en een betere bestuurder te worden.

Goed profiel op de banden

Je kan nog zo’n goede chauffeur zijn, wanneer je een profiel van een bananenschil onder de banden hebt zitten is het over en uit bij nat wegdek. Zorg daarom altijd voor voldoende profiel en rijd ook tijdens de seizoenen de banden die daarvoor gemaakt zijn. Zo rijd je in de winter op winterbanden en vice versa. De minimale wettelijke profieldiepte is 1,6 millimeter. Maar het beste kun je de banden al eerder vervangen om de maximale grip op je voertuig te behouden.

Zoek je een betrouwbare garage waar je terecht kunt voor een set nieuwe banden? Kom bij ons langs en we kijken welke banden het beste passen bij jouw situatie!

Comments are closed.