Banden met grip, zo voorkom je een glijpartij!

auto in de herfst
Je auto in de herfst, let op deze dingen!
22 oktober 2020
Geld besparen bij de APK
Geld besparen bij de APK, zo doe je dat!
7 december 2020
Laat alles zien

Banden met grip, zo voorkom je een glijpartij!

Banden met grip

Zo bestuurder, zo auto

Nu het najaar weer flink is begonnen en de temperaturen terug gaan naar de enkele cijfers, is het tijd om je rijstijl aan te passen. Want rijden in de zomer met de zon op het hete asfalt is hele andere koek dan rijden door de regen en de glibberige bladeren met amper tien graden boven nul. Welke banden met grip gebruik je in de herfst en hoe zorg je voor een zo veilig mogelijke rijstijl? Zo dus!

We beginnen bij de band

Het zal je natuurlijk niks verbazen als we je vertellen dat het wisselen naar winterbanden elk jaar echt een must is. Verbaast het je wel? Raad eens hoeveel glijpartijen er voorkomen kunnen worden met een goeie set banden met grip onder je auto. Je staat er namelijk al gauw twee tot wel drie keer sneller mee stil tijdens plots ingrijpen met winters weer. Wissel dus elk jaar tijdig je banden!

Anders rijden

Tijdens de herfst en de winter leer je anders rijden. Zeker als je tijdens die perioden toevallig les hebt gehad en je rijleraar je al een beetje op weg geholpen heeft. Zo niet, dan moet je het echt zelf ontdekken. En dat is best spannend. Voel het contact met je stuur en de pedalen. Zo relaxt als je rijdt in de zomer, we zouden bijna zeggen ‘losjes’, zo geconcentreerd rijd je in het najaar. Neem de bochten niet te strak en rem niet te plotseling. Anders glijd je over de glibberige nat geworden bladeren zo door. Als je een auto met achterwiel aandrijving rijdt, moet je niet alleen de banden, maar ook je rijstijl daar nog meer op aanpassen. Schakel bij een bocht één versnelling terug en geef wat gas bij als je dreigt te slippen. De band trekt de auto weer in evenwicht.

De auto

Zeker geen onbelangrijke om te benoemen, is de auto. Banden met grip koop je aan de hand van de auto die je rijdt. Hoe groot en zwaar is je auto? Een SUV stuurt logger en langzamer dan een vlugge sportauto natuurlijk. Voor een grote auto heb je dus ook een hogere band met een dieper profiel nodig, want het zal je misschien verbazen maar een zwaardere auto is lastiger om onder controle te houden. De wetenschap leert ons dat een auto eerder uit balans gaat als die zwaarder weegt en op niet goed gebalanceerde banden rijdt.

Op zoek naar een goed stel wintersloffen voor onder jouw mooie bolide? Bij ons ben je bij het juiste adres! Kom langs voor je jaarlijkse wintercheck en de wissel van zomer-naar winterbanden. Tot snel.

Comments are closed.