Climate control of airco, zo gebruik je ze goed!

Op wintersport met de auto
Op wintersport met de auto? Neem deze 5 dingen mee!
31 december 2019
Een betrouwbare garage
Een betrouwbare garage voldoet aan deze eisen
2 februari 2020
Laat alles zien

Climate control of airco, zo gebruik je ze goed!

Climate control of airco

Climate control of airco

Het hele jaar door rijdt je met de auto door de seizoenen. En met elk seizoen komt ook een andere manier van rijden. Het gebruik van je climate control en airco wisselt per seizoen. Maar hoe weet je nou of je het juiste doet? Maak je geen zorgen, wij leren je het!

Als het warm is

Het moment dat mensen het meest aan climate control of airco denken is wanneer buiten de mussen door de hitte van het dak vallen. Helaas heb jij geen cabrio om de auto wat te luchten dus hoe krijg je het nou een beetje aangenaam? Zodra je de motor hebt gestart is het aan te raden eerst alle ramen open te laten zakken. Natuurlijk komt er dan warme lucht naar binnen, maar die is nooit zo warm als de lucht in een auto die in de volle zon heeft gestaan. De airco moet erg hard werken als je niet eerst via de ramen die warmere lucht er even uit zou laten. En dat scheelt weer in de brandstof! Vlak voordat je bij bestemming aankomt, zet je de climate control geleidelijk wat hoger. Dan krijg je niet zo’n ‘kick in the face’ van de werkelijke buitentemperatuur!

Als het winter wordt

In de winter beslaan je ramen sneller omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht. Als de koude lucht die je van buiten meeneemt bij het instappen dan met de relatief warme lucht uit de auto in aanraking komt, dan beslaan je ramen. Door direct met de climate control in te grijpen krijg je de luchtcirculatie snel weer op gang zodat je snel weer door de ramen kunt kijken. Een airconditioning onttrekt namelijk vocht uit de lucht, dat via een plasje onder de auto wegloopt. Maar zet hem niet te koud en richt de roosters niet op je gezicht want dat is beide niet goed voor je luchtwegen. Zet hem lekker in de middenstand en voorkom dat je een koudje vat.

Recirculeren

Door de climate control of airco op de recirculatiestand te zetten krijg je sneller de muffe lucht uit je auto en de lucht wordt sneller gekoeld. Dat is natuurlijk lekker in de zomer maar in de winter beslaan je ramen veel sneller. Nog een laatste tip: zet de climate control minimaal elke maand een keertje aan, zo voorkom je dat er schimmel in het systeem groeit.

Is je auto winterproof en klaar voor een nieuw jaar vol weersomstandigheden en wisselende temperaturen? Laat hem door ons nakijken en je auto kan er weer tegen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *