Invloed van je velgen op het rijden

bandenspanning
De juiste bandenspanning
18 december 2017
optimale bandenspanning
Belang van goede bandenspanning
19 maart 2018
Laat alles zien

Invloed van je velgen op het rijden

velgen

Grotere of bredere velgen kunnen je auto precies die extra gave look geven, die je graag zou willen. Maar de maat velgen kunnen wel degelijk van invloed zijn op het rijgedrag van je auto.

Bredere velgen

Het rijden met bredere velgen, en dus bredere banden, heeft zowel voordelen als nadelen. Over het algemeen hebben bredere banden op een droog wegdek meer grip. Door het grotere contact oppervlak met het wegdek, kan je auto de overbrenging van de motor beter overbrengen. Maar let wel op, de betere grip en de acceleratie gelden echt alleen voor het rijden op een droog wegdek.

Bij nat weer wordt het gevaarlijk, doordat de bredere banden meestal veel minder profiel hebben. Hierdoor  heb je sneller last van aquaplaning en glijd je sneller van de weg. Een ander nadeel is dat het brandstofverbruik omhoog gaat, doordat je meer weerstand hebt. Ook het rijcomfort kan achteruit gaan, omdat de bandenspanning vaak lager is en je dus meer schokken voelt van het wegdek.

Grotere velgen

Wanneer je grotere velgen op je auto wilt zetten, met een grotere diameter, betekent dat ook dat je een andere maat banden moet aanschaffen. De nieuwe banden worden dan dunner, zodat je wielen niet te groot worden voor je wielkassen. Zoek vooraf even goed uit welke maat velgen en welke maat banden er bij jouw auto passen. Als deze maat te veel afwijkt, kloppen je kilometerteller en je snelheidsmeter namelijk niet meer. Op deze site kun je meer informatie vinden over de maten van velgen en banden.

Om helemaal zeker te zijn van de gevolgen van de aanpassingen aan de maat van de wielen onder je bolide, kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met je garage. Hier kun je ook meer info krijgen over de wegligging, het verbruik en de veiligheid bij een andere maat velgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *