Je autoverzekering, dit moet je weten!

Zelf repareren
Zelf repareren? Ontwaak de automonteur in jou!
24 september 2020
auto in de herfst
Je auto in de herfst, let op deze dingen!
22 oktober 2020
Laat alles zien

Je autoverzekering, dit moet je weten!

Je autoverzekering

Er komt meer bij kijken dan je denkt

Het rijden met de auto is al duur genoeg. Aanschaf, onderhoud, reparaties, belastingen en jawel: verzekeringen. Maar op dat laatste kun je aardig besparen als je weet hoe een verzekering werkt en waar je je eigenlijk voor verzekert. Dit leren wij je over je autoverzekering!’

Risico’s afdragen

Verzekeringen zijn al sinds jaar en dag bedoeld om risico’s van je over te nemen. Ze kunnen het risico natuurlijk niet van je wegnemen, maar je draagt het in feite af. In ruil voor de premie die je maandelijks betaalt, zorgt een verzekeraar ervoor dat je financiële nadeel bij een schade zo klein is als dat je zelf met ze hebt afgesproken.

Maar welke dekking kies ik dan?

Je hebt de keuze tussen drie dekkingen. Daarnaast kun je ook bepaalde extra’s afsluiten op je autoverzekering. In Nederland moet je je auto minimaal bij de basis verzekeren, beter bekend als een Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking. Hiermee moet je je verplicht indekken voor schades die je onverhoopt veroorzaakt aan tegenpartijen. Iemand mag natuurlijk niet de dupe worden van het feit dat jij eventjes platzak bent. Je eigen autoschade is daarmee echter altijd uitgesloten. Ook als iemand anders die schade aan je auto veroorzaakt. Als je auto wat nieuwer is maar niet nieuw genoeg om veel geld aan uit te geven, dan kun je eventueel een beperkt casco dekking erbij afsluiten zodat je een kleine aanvullende dekking hebt voor schades aan je auto die door een niet natuurlijke persoon zijn veroorzaakt zoals storm of hagel.

All-Risks

Stel dat je een vrij dure, nieuwe auto koopt dan is het logisch dat je niet het risico wil lopen dat deze auto door een aanrijding of glijpartij door aquaplaning total loss is. Je verzekert je auto dan volledig casco, beter bekend als all-risks. Deze verzekering dekt alles wat van buitenkomend onheil je auto beschadigt. Dus van vandalisme tot aanrijdingen. Omdat de verzekeraar veel risico loopt, is deze dekking vaak erg duur en soms ook onnodig om af te sluiten omdat je niet altijd het bedrag ervoor terugkrijgt dat je erin gestoken hebt.

Maar welke dekking kies ik dan?

Veel mensen denken dat het de leeftijd van de auto is die de dekking bepaalt. Maar dat is niet helemaal waar. Belangrijk is te onthouden wat het risico is dat je loopt en om dat risico naast jouw financiële situatie te leggen. Stel dat je een wat oudere auto hebt, maar het risico op inbraak is vrij groot omdat je in de grote stad woont, dan verzeker je de auto bijvoorbeeld beperkt casco. Als je een jonge bestuurder bent, dan is de premie vaak extra hoog. Die kun je dan weer omlaag brengen met het verhogen van je eigen risico op je aanvullende dekkingen.

Helaas is pech met de auto nooit verzekerd op je autoverzekering, want dat heeft met de slijtage van de auto te maken. Gelukkig kun je wel bij ons terecht als er iets met je bolide aan de hand is. Zo ben je verzekerd van het beste herstel. Neem vrijblijvend met ons contact op en wij plannen de afspraak voor je in!

Comments are closed.