Belang van goede bandenspanning

velgen
Invloed van je velgen op het rijden
9 februari 2018
all season banden
All season banden wat zijn dat?
16 april 2018
Laat alles zien

Belang van goede bandenspanning

optimale bandenspanning

Het belang van een optimale bandenspanning

Optimale bandenspanning : Bij een APK-keuring kijkt een monteur altijd goed naar de bandenspanning. Deze kan te hoog of te laag zijn. Beide is niet goed, want de luchtdruk in je banden is van groot belang voor de rijveiligheid. Verder kan een optimale  bandenspanning veel brandstof besparen en slijtage voorkomen. Je doet er dan ook goed aan om te zorgen voor een optimale luchtdruk in je autobanden.

Een te hoge bandenspanning verlaagt de rijveiligheid

Een band kan zowel te hard als te zacht zijn. Een autoband die te veel bar heeft, leidt tot problemen. Het contact met de weg is door de te harde band niet optimaal, wat een veel langere remweg veroorzaakt. Verder slijt een te hard opgepompte band sneller, met name in het midden. Dit komt omdat de band bol komt te staan en voornamelijk contact maakt in het centrum van de band. Ten slotte verlaagt een te hoge bandenspanning het rijcomfort en de rijveiligheid aanzienlijk. De grip op de weg is dan niet zoals die behoort te zijn. En dat kan gevaarlijk zijn.

Een te lage bandenspanning is onveilig, duur en milieuvervuilend

Een te lage spanning heeft ook de nodige nadelen. De band heeft dan te veel contact met het wegdek en slijt snel, vooral aan de schouders. Dit kan zogenoemde cuppende banden veroorzaken. Door het te grote contact met het wegdek worden de banden te warm en loop je meer kans op een klapband. Een te slappe bandenspanning zorgt tevens voor meer rolweerstand. En dus een hoger brandstofverbruik en extra vervuiling van het milieu. Het brandstofverbruik bij een te lage spanning kan snel oplopen. Als jouw banden 15 procent te weinig lucht bevatten, verbruikt je al snel 2-3 procent extra brandstof.

Hoe houd je de bandenspanning optimaal?

Het is duidelijk. Een goede spanning verhoogt de rijveiligheid aanzienlijk en helpt je om brandstof te besparen. Maar hoe houdt je de bandenspanning op peil? Dit doe je door minimaal eens per maand zelf je spanning te controleren bij een garage of tankstation. De goede spanning vind je in het onderhoudsboekje van je auto of op een sticker onder je dashboard. Verder wordt je spanning ook extra altijd gecheckt tijdens de Algemeen Periodiek Keuring.

1 Comment

  1. Vincent Rondwijk schreef:

    Bedankt voor het delen van dit artikel over bandenspanning. Ik heb in het verleden ook gemerkt dat het van groot belang is om de juiste bandenspanning te hebben. Je wegligging is beter en je verbruikt ook niet onnodig veel brandstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *