Een trillend stuur! Wat is de oorzaak?

Uitlijnen of uitbalanceren
Uitlijnen of uitbalanceren
16 mei 2018
dezelfde banden
4 dezelfde banden. Is dat verplicht?
17 juli 2018
Laat alles zien

Een trillend stuur! Wat is de oorzaak?

trillend stuur

Een trillend stuur is vervelend

Misschien heb je er wel eens last van: trillingen in je stuur. Met name als je met hogere snelheden rijdt, kan een trillening erg vervelend zijn. Maar ook bij lage snelheden of specifiek tijdens het remmen. doen zich soms stuurtrillingen voor. Het getril leidt natuurlijk enorm af tijdens het autorijden, geeft je een onveilig gevoel en het kost extra energie om de auto onder controle te houden. Verder kan een trillend stuur veroorzaken schade en slijtage aan diverse auto-onderdelen. En je dus op termijn geld gaan kosten. Een trillend stuur is dus iets wast je liever niet hebt als met de auto onderweg bent. Maar waarom gaat je stuur eigenlijk trillen? Wat is daarvan een mogelijke oorzaak?

Slechte banden als oorzaak van een trillend stuur

Er zijn diverse verklaringen voor een trillend stuur. Een veelvoorkomende oorzaak zijn slechte banden. Met name een of meer banden met een te lage bandenspanning kunnen tot trillingen aan het stuur leiden. Vaak helpt het om je autobanden heel precies op de goede spanning te brengen. Maar niet altijd. Er kan meer aan de hand zijn.

Je autobanden uitbalanceren

Een andere mogelijke verklaring voor een trillend stuur is dat je banden niet goed zijn uitgebalanceerd. Wellicht ben je met de autoband(en) tegen een stoeprand geknald, waardoor er een balansloodje van de band is losgeraakt. In zo’n geval is een bezoekje aan de garage voldoende om het probleem van een trillend stuur op te lossen.

Andere oorzaken van een trillend stuur

Vaak biedt het op de goede spanning brengen van je wielen of een het secuur uitbalanceren voldoende soelaas om van een trillend stuur af te komen. Maar niet altijd. In sommige gevallen blijkt de oorzaak te liggen in vieze banden. Als je met je auto door modder bent gereden, kunnen zandresten tussen de wielen voor een mindere balans zorgen en tot stuurtrillingen leiden. Een laatste mogelijkheid is een kromme velg, waardoor het wiel feitelijk iets krom trekt. Een kromme velg wordt vaak veroorzaakt doordat je plotseling erg hard hebt moeten remmen, waardoor er veel druk op de banden en velgen komen en deze krom kunnen trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *