Uitlijnen of uitbalanceren

all season banden
All season banden wat zijn dat?
16 april 2018
trillend stuur
Een trillend stuur! Wat is de oorzaak?
16 juni 2018
Laat alles zien

Uitlijnen of uitbalanceren

Uitlijnen of uitbalanceren

Uitlijnen of uitbalanceren: twee verschillende dingen

Uitlijnen of uitbalanceren zijn twee verschillende handelingen. Uitbalanceren is eigenlijk niet meer dan band en velg met lood in balans brengen, uitlijnen is zorgdragen voor een auto die recht op de wielen staat. Een auto die goed uitgelijnd is, heeft banden die gelijkmatig slijten.

Geen overbodige luxe

Het uitbalanceren van een auto is net als uitlijnen beslist geen overbodige luxe. Weet bijvoorbeeld dat een auto meer brandstof gebruikt als hij niet in balans is. Een trillend stuur? Ook dan biedt uitbalanceren vaak dé oplossing. Dat je auto toe is aan uitlijnen merk je als je het stuur loslaat en je auto vervolgens iets naar links of naar rechts afwijkt. Vaak is de stand van de wielen dan niet optimaal in relatie tot de auto. Wie een auto koopt, koopt doorgaans een auto die uitgebalanceerd en uitgelijnd is. Toch kunnen genoemde problemen later weer om de hoek komen kijken.

Na een aanrijding

Na een aanrijding moet de je auto in negen van de tien gevallen opnieuw uitlijnen of uitbalanceren. Dat geldt ook wanneer je met je auto een stoeprand geraakt hebt of door een diep gat in de weg bent gereden. Ook bij aankoop van nieuwe banden is uitlijnen aan te raden. Uitlijnen gebeurt ook vaak na vervanging van een wiellager of een reparatie aan de auto. Uitlijnen betekent dat je banden minder snel slijten en betekent een auto die beduidend beter op de weg ligt. De banden gaan veel langer mee en je rijdt zuiniger en bespaart dus kosten. Uitlijnen staat ook voor veiligheid. De auto ligt immers stabieler op de weg.

Optimaal rijgenot

Veel mensen denken nog steeds dat uitlijnen en uitbalanceren hetzelfde is. Dat is dus beslist niet zo. Beide handelingen zorgen voor optimaal rijgenot, voor meer veiligheid en besparen kosten; je doet langer met je banden en hoeft minder vaak te tanken. Uitlijnen en uitbalanceren zijn vaak geen heel dure ingrepen – afhankelijk van merk en type auto – en ze duren bovendien niet heel lang. Vaak ben je binnen een half uurtje klaar en heb je daarna veel langer plezier van je banden en auto.

Velg en band met lood in balans brengen wordt wel uitbalanceren genoemd. Uitlijnen daarentegen is ervoor zorgen dat de auto recht op de vier wielen staat. Beide handelingen worden nogal eens door elkaar gehaald. Uitbalanceren en uitlijnen zorgen voor een stabielere wegligging en bespaart kosten op banden en brandstof.

Uitbalanceren en uitlijnen van een auto zorgen voor meer veiligheid en een veel stabielere auto. Bovendien rijd je behoorlijk zuiniger en kun je langer met de banden rijden, die gelijkmatig slijten.

1 Comment

  1. Sarah de Leeuw schreef:

    Heldere uitleg over het uitlijnen en uitbalanceren. Ik gebruikte dusver onterecht deze begrippen als synoniemen. Hoe vaak moet je beide eigenlijk laten uitvoeren of laten checken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *